Lovor višnja

Laurocerasus officinalis – lovorvišnja

Cena po narudžbini.

Opis

Laurocerasus officinalis – lovor višnja

Zimzeleni žbun, krupnih, sjajnih, zelenih kožastih listova. Raste brzo, tako da već posle tri godine dostiže visini do 1 m. Dobro podnosi zasenu, voli vlažna zemljišta. Dobro podnosi orezivanje. Po nekad listovi mogu stradati od mraza, ali se u proleće biljka vrlo brzo oporavlllja. Pogodna je za sve namene na zelenim površinama. Od nje se mogu orezivanjem formirati vrlo efektni geometrijski oblici. Naročito su efektne guste žive ograde.

Primena

Najčešću primenu nalazi kao zimzelena živa ograda. Prilikom sadnje lovor višnje za formiranje žive ograde naša preporuka je sadnja 3-5 sadnica u dužni metar. Iskopa se kanal potrebne dužine i širine i dubine minimum 30×30 cm ( prosečna dimenzija nasadjenog ašova). Sadnice vadite iz saksija, kontejnera i sadite u što kvalitetniju i rastresitiju zemlju. Bitno je da se zemlja iz kontejnera što manje rasipa i da zadrži kompaktnost. Veća rupa – kanal kopa se da bi se zemlja što više usitnila i nova sadnica što lakše mogla da pusti nove žile u istu.

Po sadnji lovor višnje, potrebno je sadnice obilno zaliti (nepisano pravilo je koliko je sadnica visoka toliko litara vode- sadnice lovor višnje visine 20-30 cm potrebno je za prvo zalivanje 20-30 litara vode po sadnici).

Dalja nega lovor višnje ogleda se u tome da pratite da zemlja bude vlažna, očišćena od korova kako bi biljka mogla da raste. Ukoliko primetite da biljka ne napreduje, nema intezivno zelenu boju lista treba proveriti i po potrebi prihraniti kvalitetnim prirodnim ili veštačkim djubrivom. Posle godinu dana od sadnje lovor višnje preporučivo je da se krene sa orezivanjem tj. šišanjem kako bi se formirala u gust žbun samim tim i ogradu. Obično se uzme visina najnižih sadnica i izmeri i izvuče prav i ravan kanap kao vodjica za formiranje.

Dok je lovor višnja mlada preporuka je da se koriste voćarske makaze i orežu grane – grančice ispod ili iznad lista ( ukoliko koristite makaze za živu ogradu neizbezno je da se iseče i list, koji potom počinje da zuti na mestu preseka i moze da stvori vidne ožegotine). Preventivno je možete zaštititi fungicidom ( npr. mankozep, mankosava…) ukoliko primetite šuljikavost lista. U kišnim godinama i ukoliko se zalivanje obavlja prskalicama ta šupljikavost lista kod lovor višnje je izraženija.